Składanie serwetek

Kwiecień 2, 2009      kategoria: Konfekcja

of50590442Porcelanowa zastawa, bogate potrawy, piękne kwiaty. Co można by jeszcze zrobić żeby dekoracja świątecznego stołu była powalająca? To proste: złóż serwetkę! Ale nie byle jak. Podpatrz jak to robią inni.

Powodzenia w tym swoistym origami ;)

Będę podawał linki stopniując trudność wykonania. Na pierwszy ogień idzie klasyczny wachlarz i tulipan oraz słupek.

Efektownagwiazdka

00_howtofoldnapkins_splash

Tutajzobaczysz krok po kroku, jak się robi podstawowe motywy. Moim zdaniem jednak lepiej wyglądają serwetki tekstylne a nie papierowe w dzikie wzory. Poza tym są większe i sztywniejsze bo krochmalone…

martha_bunny_14

Takim zającem na pewno zaskoczysz. Zobacz tutaj jak się go robi.

Zrób czapkę biskupa.

Teraz będzie po angielsku, ale za to więcej w jednym miejscu.

Dobrze dobrane kolory i forma. Pomysłowo.

I oczywiście kopalnia filmów:
YouTube Preview Image

Na zakończenie kilka rad:
•    Nakrywając do stołu, złożoną serwetę kładziemy na talerzu lub po lewej stronie nakrycia, tuż za sztućcami.
•    Siadając do stołu, serwetkę rozkładamy na kolanach. Nie umieszczamy jej pod brodą! Możemy podczas posiłku wycierać nią usta i palce.
•    Po posiłku składamy serwetkę ostrożnie tak, żeby nie wysypały się okruchy na podłogę. Odkładamy ją na stół po lewej od talerza.

Zostaw komentarz




Reklama

Horeca
Copyright © HoReCablog.pl
Projekt i wykonanie